Elhunyt Dr. Hegedűs József

 

Nagy szomorúsággal és megrendüléssel tudatjuk, hogy intézetünk egyik jogelődje, a Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet munkatársa, a hazai módszeres terméktervezés kiemelkedő egyénisége nemrégiben váratlanul távozott az élők sorából.

HJ


Dr. Hegedűs József (született 1932. május 18. – elhunyt 2020. december 2.) okleveles gépészmérnök (BME, 1964), okleveles gazdasági mérnök (BME, 1971), a műszaki tudományok kandidátusa (MTA Budapest, 1980) a Nyugat-Magyarországi Egyetem (a jelenlegi Soproni Egyetem) Faipari Mérnöki Kar docense, címzetes egyetemi tanára (Sopron, 2005), a Kecskeméti Főiskola (Gépipari és Automatizálási Főiskolai Kar) címzetes főiskolai tanára volt.

Az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság (OMFB) főosztályvezetőjeként – nyugdíjba vonulásáig (1996) – koordinátora volt a hazai ipariforma tervezés és értékelemzés „állami irányításának”, valamint a Terméktervező Mérnökképzés beindításának.

1992-től 2003-ig a Magyar Értékelemzők Társaságának elnöke. Részt vett az értékelemzés hazai elterjesztésének beindításában. Az egyik legerősebb értékelemző iskola megteremtőjeként több állami megbízású értékelemzést és termékfejlesztést irányított, illetve végzett.

A hazai módszeres terméktervezés vezéralakjaként sok szak és szakirányú továbbképzés elindítása, gondozása fűződik a nevéhez.  Oktatói tevékenysége mellett alkotó munkájával, nagy tapasztalatával és kreatív ötleteivel rendszeresen hozzájárult különböző hallgatói szakmai rendezvények szervezéséhez és lebonyolításához. Közel 100 szakdolgozat és diplomamunka konzulense volt.  Intézményeknél, vállalkozásoknál több mint 100 műhelyszemináriumon (ez ma is az egyik leghatékonyabb felnőtt képzés) szerepelt (szervező, tréningvezető, előadó).

Dr. Hegedűs József kutatásai kiterjedtek a terméktervezés módszertanára, a designer és a design-menedzser képzésre, az értékelemzéssel segített design módszertanára, arculat tervezésekre, valamint a design-ökológia területeire. Az OMFB koordinátoraként több mint 50 kutatási munkát szervezett, menedzselt vagy segített.

Egyetemünkön végzett kimagasló tevékenységéért a „Pro Universitate Soproniensis” kitüntetésben részesült.

2020. december 2.-án hunyt el Budapesten. Emlékét megőrizzük, nyugodjon békében!

Tudományos munkássága (kutatások, könyvek, jegyzetek, előadások), teljes életműve a http://www.designtechnologia.com/contact.html weboldalon található.