Faműves Mesterségek

 

A Soproni Egyetemi Kiadó gondozásában nemrégiben jelent meg Dr. Gerencsér Kinga Faműves Mesterségek c. könyve. Az igényes kivitelű, keményfedeles könyv 230 oldalon mutatja be az 50 faműves mesterséget egy-egy kiváló művelőjének portréján keresztül, szép színes képekkel illusztrálva.

 

Könyvborító

Mily gazdagon változatos a fa és mily csodálatos alkotások alapanyaga! A faműves mesterségek szépsége, hogy a munka egy látszólag jelentéktelen kinézetű fadarabbal kezdődik. Ez az alkotó „üres vászna”, amiből megálmodja a művét, a késztermék csak rajta múlik. A fa a megmunkálás során életre kel, a fa szövete, szerkezete teljes szépségében rajzolódik ki. A megmunkálás folyamatai korlátlan esélyt nyújtanak a művész számára képzelőerejének formába öntésére. A mester dönthet úgy, hogy kifinomult, sokrétű, bonyolult vagy egyszerű, letisztult esetleg rusztikus művet hoz létre. A lehetőségek tárháza lenyűgözően változatos, a végeredmény pedig minden esetben a fa természetes szépségét, melegségét tükrözi.

(...)

A Soproni Egyetem Faalapú termékek és technológiák Intézetének egyetemi docenseként Dr. Gerencsér Kinga régi vágya volt, hogy ráirányítsa a fiatal nemzedékek figyelmét a fa alapanyag csodálatos voltára, a fában rejlő lehetőségekre, a fa sokféle megjelenésére életünkben, ezáltal népszerűsítve a fához kapcsolódó szakmákat, nemkülönben a fából készült használati tárgyakat és művészi alkotásokat. Az évek során félszáz faiparos szakma jeles mesterét kereste fel a Soprontól Gyimesközéplokig terjedő térségben, kutatva a fa hagyományos, igényes, nagyrészt kézimunkára épülő felhasználási módjait. Ezek sorában szép számmal vannak különlegességek, és sajnos a bemutatott mesterek között sokan már nincsenek közöttünk.

Az elkészült mű, túlzás nélkül állíthatjuk, hiánypótló. Köszönet a szerzőnek, hogy elkalauzol bennünket a faanyag felhasználásának csodálatos világába, hogy megismerhetjük azokat az embereket, akik éltetik a hagyományos mesterségeket vagy újítóként nyúlnak e csodálatos, élő anyaghoz, új értelmet adnak a fa felhasználásának. Szerencsésnek érezhetjük magunkat mindannyian, akiket az erdőhöz, a fához, a faanyaghoz érzelmi, netán szakmai kötelék fűz és olvashatjuk ezt a kitűnő művet.

Egyetemünk rektora, Prof. Dr. Náhlik András szavaival egyetértve nagy örömmel ajánljuk mi is Dr. Gerencsér Kinga könyvét minden érdeklődő, a faanyagot szerető és a famegmunkálás iránt érdeklődő ember számára. Érdeklődni lehet e-mailen, közvetlenül a szerzőnél (gerencser.kinga@uni-sopron.hu).